Pripovetke

Moj kovani novac

slika

Dinex d.o.o. Beograd, 2019.

[detaljnije]

DNK Hana

slika

Plato, 2013.
Ova najnovija knjiga pripovedka Veselina Mišnića, za razliku od svih prethonih ima tri naslova: “DNK HANA”, “SUŠENJE VETRA” i “ ŠKOLA ZA VEZIVANJE PERTLI”, takođe sve priče i pripovetke u ovoj knjizi imaju tri naziva.

[detaljnije]

Tri mladića u užarenoj peći

slika

Srpska književna zadruga, 1993.
Ovo je knjiga fantastičnih pripovedaka. Idealna za svaku antologiju fantastične proze. Tipična za Mišnićevo poimanje sveta.

[detaljnije]

Legende o ludilu

slika

Sloboda, 1987.
Ova knjiga čudesnih priča Veselina Mišnića nikoga ne ostavlja ravnodušnim. Zemlja priča svoje priče o ljudima. Svoje legende o Ludilu.

[detaljnije]

Mišnić kaže da bi od svake pripovetke mogao da nastane i roman, ali, kako on nema  dovoljno vremena  i sposobnosti jednoga Lope de Vege, pa da napiše  nekoliko stotina knjiga, i  kako je  okvir pripovetke manji, stoga  u njega može da se smesti i neki skromniji  sadržaj.

To ne znači da je pisanje pripovedaka lakši i lagodniji posao od romanesknog pripovedanja.

Mišnić je inače u svet proze ušao sa pričom i pripovetkom.

Prvu knjigu pripovedaka “Legende o ludilu” je objavio 1987 u izdavačkoj kući “Sloboda”  iz Beograda, koja je  objavljivala velike pisace, poput Jesenjina, Aragona, Elijara, Prevera, Krleže, Drainca, Vinavera i Meše Selimovića. Recenzenti su mu bili  Mirko  Kovač i  dr Ratko Božović.

Ovo je knjiga  posle koje se govorilo o Mišnićevom “kreativnom ludilu” u kojoj je glavni junak zemlja. Ona priča svoje priče o ljudima i događajima.  Sećanja zemlje su tegobna i neizbrisiva i sežu do daleke prošlosti. Otuda  pripovesti u ovoj knjizi zadiru u vremena koja ni naši preci  ne pamte i koja su više prikrivena  okriljem mitskog i legendi.  Knjiga je  izuzetno prihvaćena od kritike i čitalačke publike.

Srpska Književna Zadruga. 1993 godine  objavljuje Mišnićevu drugu knjigu pripovedaka “Tri mladića u užarenoj peći ”. Netipično za ovog izdavača , urednik Marko Nedić u posebnu ediciju objavljuje ovu knjigu psihološke fantastike. Priče, kao da su prikupljene iz “ Zone sumraka” ili kao da su nadgradnja ove nekad popularne  televizijske serije o onostranom, naišle su na  izuzetan prijem  kod publike koja voli fantastiku. Neke od priča su uvrštene i u “Antologiske zbornike svetske fantastike”.  Skoro dve decenije pause je usledilo do objavljivanja najnovije Mišnićeve knjige pripovedaka. Knjige koja skreće pažnju sa tri naslova  DNK Hana,Sušenje Vetra i Škola za vezivanje pertli”.  Ako čovek može da ima dva, tri ili više imena, zašto to ne bi bio slučaj i sa knjigom, uostalom, takođe svaka pripovetka u ovoj knjizi ima tri naslova. Mišnić kaže za ovu knjigu da ona nije nastala u dahu  poput nekih drugih njegovih knjige, nju je pisao dugo i strpljivo, radeći na svakoj priči  po nekoliko verzija, da bi se na kraju zadovoljio onim najboljim sadržajima. Knjiga je izašla 2013 kod  Beogradskog “Platoa”, prestižne izdavačke kuće, kako Mišnić kaže :”  kod izdavača vrednih i ozbiljnih knjiga, koji poštuje integritet pisca pre svega”.

Pripovesti u ovoj knjizi su smešeteno u jednom  dugom vremenskom  periodu,  i događaji u njima  ponuru  od  Rimskih vremena do dnašnje uobičajene svakodnevice.

Mišnić je pripovedač u pravom smislu te reči. Njegovim pričama se veruje.  One su nadgradnja  naše realnosti. Britkost, misaonost, originalan pristup, jezička perfekcija, samo su neki od razloga zašto treba čitati Mišnićece priče i pripovetke.

Preporuka

Svetionik uma - Misli

Svetionik uma - Misli

2014.
Mnoga od mojih promišljanja su se našla u ovoj knjizi. Naravno, izdvojena iz konteksta nekih kompleksnijih i opširnijih priča... [detaljnije]

DNK Hana

DNK Hana

Plato, 2013.
Ova najnovija knjiga pripovedka Veselina Mišnića, za razliku od svih prethonih ima tri naslova: “DNK HANA”, “SUŠENJE VETRA” i “ ŠKOLA ZA VEZIVANJE PERTLI”, takođe sve priče i pripovetke u ovoj knjizi imaju tri naziva. [detaljnije]

vidi sve